Timișoara

0
0
0
s2sdefault

Timisoara resized

 

Asezat de-a lungul raului Bega, Timisoara este unul dintre cele mai mari orase din Romania, pol important al culturii si punte de legatura intre Romania si Europa de Vest.

Orasul este supranumit “Mica Viena” ca urmare a vietii culturale bogate, a vestigiilor istorice si a cladirilor datand din secolul 18. Castelul Huniade din Timisoara, construit intre anii 1443-1447 de catre Ioan de Hunedoara, gazduieste in prezent un muzeu istoric.

In 1788 erau mai putin de 10.000 de oameni in Timisoara iar in prezent este cel mai mare oras din vestul Romaniei, cu o populatie de 365.000 de oameni, incluzand zonele limitrofe. 86% sunt romani, 5% unguri si 1,3% germani (date din 2011 – n.r.).

Timisoara va asteapta cu o oferta bogata de locuri pentru petrecerea timpului liber, o zona de promenada absolut incantatoare de-o parte si de cealalta a raului Bega, numeroase parcuri si zone verzi precum si o premiera Europeana: 3 Teatre in limbi diferite: romana, germana si maghiara.

Dintre premierele cu care urbea de pe Bega se lauda, amintim:

Prima statie de ambulanta de pe teritoriul actual al tarii noastre a fost infiintata in 1887, evident la Timisoara sub numele de “Societatea Voluntara Salvarea”. Mai mult decat atat, a fost a doua statie de acest fel din imperiul Austro-Ungar dupa cea din Viena (1884), devansand orase din Imperiu de o important? semnificativ mai mare, ca Budapesta sau Graz.

Prima linie de tramvai cu cai din oras este deschisa la 8 iulie 1869, ea fiind costruita sub conducerea inginerului elvetian Enric Baader. Pe aceasta linie a circulat primul tramvai tras de cai de pe teritoriul actual al Romaniei.

In anul 1760 Timisoara devine primul oras din Imperiul Habsburgic, care introduce lampi pe petrol si seu pentru iluminatul public.

Urmand cursul revolutiilor tehnice, paginile de istorie consemneaza faptul ca la 01 noiembrie 1857 la Timisoara se introduce pentru prima data iluminatul stradal cu gaz aerian, produs prin distilarea carbunelui, orasul devenind astfel, inca o data, primul din Imperiul Habsburgic cu astfel de lampi stradale.

0
0
0
s2sdefault