Guvernul a adoptat schimbări importante în privința selectării managerilor de spitale

0
0
0
s2sdefault

voiculescu_vladGuvernul a adoptat pe 16 noiembrie o ordonanţă de urgenţă care prevede atât deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe, cât şi faptul că managerii de spitale nu mai pot deţine funcţii în partide politice, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

“Această ordonanţă este (…) despre două lucruri. Unu – este despre deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe, asta nu înseamnă că scoatem universităţile din spitalele clinice. (…) Orice cadru universitar va putea participa în continuare la concursuri, dar alături de el vor putea participa şi profesionişti care nu provin exclusiv din mediul academic, din mediul universitar. De ce? Cazurile în care eşti în acelaşi timp şi un chirurg foarte bun şi un profesor foarte bun şi un cercetător foarte bun şi un manager foarte bun şi reuşeşti să le faci pe toate în acelaşi timp nu sunt chiar atât de frecvente cum credeam. (…) Doi – nu mai vrem politică de partid în spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, începând de astăzi, deţine funcţii de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice. Am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani în toată ţara şi, după cum ştim, şefii partidelor politice în general se tratează la spitale din străinătate, chiar pentru afecţiuni mai puţin complexe”, a spus Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, noile reglementări se aplică tuturor spitalelor din România, iar concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager ar putea începe în câteva săptămâni. “Lucrăm de ceva vreme deja la ordinele de ministru care stabilesc modalitatea de selecţie a managerilor şi, de asemenea, contractul care va suferi schimbări semnificative şi mai ales la nivelul indicatorilor de performanţă. (…) Vor fi (…) puse în transparenţă probabil săptămâna viitoare toate ordinele de ministru (…). După ce aceste ordine de ministru sunt semnate, concursurile pot începe după noua metodologie. (…) Asta înseamnă câteva săptămâni”, a precizat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că primele concursuri vor avea loc acolo unde contractele de management au expirat deja sau vor expira în câteva săptămâni. “În Bucureşti, sunt mai multe spitale unde vor avea loc concursuri (…) – Institutul Oncologic Bucureşti, Bagdasar-Arseni, Spitalul de Arşi. (…) Există mai multe spitale unde există manageri interimari”, a mai afirmat Vlad Voiculescu.

Totodată, prin OUG pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care a fost adoptată miercuri de Guvern, au fost extinse şi incompatibilităţile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil şi, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri). Astfel, aceste funcţii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control la nivelul partidelor politice sau al societăţilor comerciale, se arată într-un comunicat al Executivului.

De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de şef.

Totodată, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de conducere.

Un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, şi pentru şefii de secţii vor fi organizate concursuri. AGERPRES

0
0
0
s2sdefault