Cartea albă privind viitorul Europei

0
0
0
s2sdefault
      logo JRC


Comisia prezintă Cartea albă privind viitorul Europei: Căi spre unitatea UE cu 27 de state membre

Bruxelles, 1 martie 2017

Conform anunțului făcut de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 2016, Comisia Europeană a prezentat astăzi o Carte albă privind viitorul Europei, care reprezintă contribuția Comisiei la summitul de la Roma din 25 martie 2017.

În acest moment în care ne pregătim să marcăm cea de a 60-a aniversare a UE, putem număra printre realizările noastre șapte decenii de pace și o Uniune extinsă, în care 500 de milioane de cetățeni trăiesc în libertate într-una dintre cele mai prospere economii. În același timp, UE trebuie să privească înainte, stabilind modul în care își va contura o viziune a viitorului său cu 27 de state membre. Cartea albă prezintă principalele provocări și oportunități ale Europei din următorul deceniu. Sunt prezentate cinci scenarii ale modului în care Europa ar putea evolua până în 2025, în funcție de modul în care alege să răspundă.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „În urmă cu 60 de ani, părinții fondatori ai Europei au ales să unească acest continent prin forța legii, mai degrabă decât prin cea a armelor. Putem să fim mândri de ceea ce am realizat de atunci. Chiar și cea mai întunecată zi a anului 2017 este cu mult mai luminoasă decât oricare dintre zilele petrecute de înaintașii noștri pe câmpul de luptă. Acum, când marcăm cea de a 60-a aniversare a tratatelor de la Roma, a sosit momentul ca o Europă unită, cu 27 de membri să își contureze o viziune despre propriul viitor. Este timpul să demonstrăm capacitate de a conduce și unitate. Este timpul să demonstrăm că putem găsi soluții împreună. Cartea albă a Comisiei prezintă diverse căi pe care această Europă unită, cu 27 de membri, ar putea alege să le urmeze. Este începutul unui proces, nu sfârșitul, și sper că va începe acum o dezbatere sinceră și amplă. Ulterior, forma va urma funcției. Viitorul Europei este în mâinile noastre.”

Cartea albă analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la îndoielile suscitate de globalizare, la preocupările în materie de securitate și la creșterea populismului. Cartea albă prezintă alegerea cu care ne confruntăm astăzi: fie ne lăsăm în voia acestor tendințe, fie dăm dovadă de deschidere și profităm de noile oportunități pe care le aduc cu sine. Populația și ponderea economică ale Europei sunt în scădere, în timp ce alte părți ale globului înregistrează creșteri. Până în 2060, niciunul dintre statele noastre membre nu va reprezenta singur nici măcar 1 % din populația lumii – ceea ce reprezintă un motiv întemeiat pentru a rămâne împreună pentru a avea rezultate mai bune. Ca forță pozitivă la nivel mondial, prosperitatea Europei va continua să depindă de deschiderea sa și de legăturile strânse cu partenerii săi.

Cartea albă prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa (a se vedea anexa). Scenariile acoperă o gamă de posibilități și au un caracter ilustrativ. Ele nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.

 • Scenariul 1: Continuând pe același drum – UE-27 se axează pe realizarea agendei sale pozitive de reforme, în spiritul orientărilor intitulate „Un nou început pentru Europa” prezentate de Comisie în 2014 și al Declarației de la Bratislava, convenită de toate cele 27 de state membre în 2016. Până în 2025, aceasta ar putea însemna că:
  • Europenii pot conduce automobile automatizate și conectate, dar pot întâmpina probleme atunci când trec frontierele, din cauza existenței în continuare a unor obstacole de natură juridică și tehnică.
  • În general, europenii călătoresc peste granițe fără a trebui să se oprească pentru controale. Ca urmare a întăririi controalelor de securitate, pasagerii trebuie să ajungă la aeroport și la gară cu suficient de mult timp înainte de plecare.
 • Scenariul 2: Accent exclusiv pe piața unică – UE-27 se reaxează treptat pe piața unică, întrucât numărul domeniilor de politică în care cele 27 de state membre nu sunt în măsură să ajungă la o poziție comună este tot mai mare. Până în 2025, aceasta ar putea însemna că:
  • Trecerea frontierelor atunci când se călătorește în scop de afaceri sau de turism este îngreunată din cauza controalelor regulate. Este mai greu să se găsească un loc de muncă în străinătate, iar transferul drepturilor de pensie în altă țară nu este garantat. Persoanele care se îmbolnăvesc atunci când se află în străinătate se confruntă cu perspectiva unor facturi medicale ridicate.
  • Europenii au reticențe față de utilizarea automobilelor conectate, din cauza absenței unor norme și standarde tehnice valabile în întreaga UE.
 • Scenariul 3: Cei care doresc mai mult realizează mai mult – UE-27 își desfășoară activitatea ca și acum, dar permite statelor membre care își doresc acest lucru să realizeze mai mult împreună în anumite domenii cum ar fi apărarea, securitatea internă sau chestiunile sociale. Se formează una sau mai multe „coaliții ale celor care doresc să realizeze mai mult”. Până în 2025, aceasta ar putea însemna că:
  • Un număr de 15 state înființează o unitate de poliție și procuratură care se va ocupa de activitățile infracționale transfrontaliere. Se pot comunica imediat informații privind securitatea, dat fiind că bazele de date naționale sunt complet interconectate.
  • Automobilele conectate sunt utilizate pe scară largă în 12 state membre care au convenit să își armonizeze normele în materie de răspundere și standardele tehnice.
 • Scenariul 4: Mai puțin, dar mai eficient – UE-27 se concentrează pe rezultate mai multe și mai rapide în anumite domenii de politică, acționând în același timp mai puțin în cele în care nu există percepția că ar avea o valoare adăugată. Atenția și resursele limitate sunt concentrate asupra câtorva domenii de politică. Până în 2025, aceasta ar putea însemna că:
  • O autoritate europeană pentru telecomunicații are competența de a elibera frecvențe pentru serviciile de comunicații transfrontaliere, precum cele utilizate de automobilele conectate. Aceasta protejează, de asemenea, drepturile utilizatorilor de telefonie mobilă și de internet, oriunde s-ar afla în UE.
  • O nouă Agenție europeană de combatere a terorismului contribuie la descurajarea și prevenirea unor atacuri grave, urmărind și identificând în mod sistematic suspecții.
 • Scenariul 5: Mult mai mult, împreună – Statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile. Deciziile se iau mai rapid la nivel european și sunt puse în aplicare în timp scurt. Până în 2025, aceasta ar putea însemna că:
  • Europenii care doresc să depună o plângere privind un proiect propus de turbine eoliene care este finanțat de UE în zona lor locală nu pot să ia legătura cu autoritatea responsabilă, întrucât li se spune să contacteze autoritățile europene competente.
  • Automobilele conectate pot fi conduse fără probleme în întreaga Europă, mulțumită existenței unor norme clare la nivelul UE. Șoferii se pot baza pe o agenție a UE care să asigure aplicarea legii.

Următorii pași

Cartea albă reprezintă contribuția Comisiei Europene la summitul de la Roma, cu ocazia căruia UE va discuta despre realizările ultimilor 60 de ani, dar și despre viitorul său cu 27 de membri. Cartea albă marchează începutul unui proces prin care UE-27 va decide împreună asupra viitorului Uniunii. Pentru a încuraja acest dialog, Comisia Europeană, alături de Parlamentul European și de statele membre interesate, va găzdui o serie de „dezbateri dedicate viitorului Europei” în orașele și în regiunile Europei.

În lunile următoare, Comisia Europeană va contribui la discuții printr-o serie de documente de reflecție care vor aborda următoarele subiecte:

 • dezvoltarea dimensiunii sociale a Europei;
 • aprofundarea uniunii economice și monetare, pe baza Raportului celor cinci președinți din iunie 2015;
 • valorificarea oportunităților globalizării;
 • viitorul apărării Europei;
 • viitorul finanțelor UE.

Întocmai precum Cartea albă, aceste documente de reflecție vor prezenta diverse idei, propuneri, opțiuni sau scenarii pentru Europa anului 2025, fără a fi stabilite decizii finale în acest stadiu.

Aceste idei vor fi dezvoltate în discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii din septembrie 2017, înainte să se poată trage primele concluzii cu ocazia Consiliului European din decembrie 2017. Astfel se va putea decide asupra acțiunilor ulterioare, care să fie întreprinse în timp util pentru alegerile parlamentare europene din iunie 2019.

Context

Cu șaizeci de ani în urmă, inspirați de un vis al unui viitor comun trăit în pace, membrii fondatori ai UE au pornit, prin semnarea tratatelor de la Roma, în călătoria ambițioasă a integrării europene. Aceștia au convenit să își rezolve conflictele mai degrabă la masa negocierilor decât pe câmpurile de luptă. Drept urmare, experiența dureroasă a trecutului zbuciumat al Europei a fost lăsată în urmă, făcând loc unei perioade de șapte decenii de pace și unei Uniuni cu 500 de milioane de cetățeni care trăiesc în libertate și beneficiază de oportunități în una dintre cele mai prospere economii din lume.

Cea de a 60-a aniversare a tratatelor de la Roma din 25 martie 2017 va reprezenta o ocazie importantă pentru ca liderii UE-27 să reflecteze la stadiul proiectului nostru european, să cântărească realizările și punctele forte ale acestuia, precum și domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri și să facă dovada unei voințe comune de a contura împreună un viitor mai puternic, cu 27 de membri.

Conform anunțului făcut de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, care a fost salutat de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016, Comisia a prezentat astăzi o Carte albă privind viitorul Europei, menită să lanseze dezbaterile înaintea summitului de la Roma.

Cartea albă va ajuta la orientarea dezbaterilor dintre cei 27 de șefi de stat sau de guvern și va contribui la structurarea discuțiilor în cadrul summitului de la Roma și ulterior acestuia. Documentul va fi, de asemenea, utilizat de Comisie ca punct de plecare pentru o dezbatere publică mai largă privind viitorul continentului nostru.

Pentru informații suplimentare

Cartea albă a Comisiei Europene privind viitorul Europei

Pagină web: UE la 60 de ani

Povestea Europei: 60 de ani de progrese realizate în comun

Discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii din 2016: Către o Europă mai bună – o Europă care protejează, capacitează și apără

1

Documents


ANEXĂ-RO.pdf
Cartea albă privind viitorul Europei.pdf

IP/17/385

Persoane de contact pentru presă:

 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (+ 32 2 296 05 24)
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (+32 2 299 13 82)
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (+32 2 296 74 56)

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prinemail

 

European Commission - Press release

Commission presents White Paper on the future of Europe: Avenues for unity for the EU at 27

Brussels, 1 March 2017

As announced in President Juncker's 2016 State of the Union speech, the European Commission today presented a White Paper on the Future of Europe, which forms the Commission's contribution to the Rome Summit of 25 March 2017.

As we prepare to mark the 60th anniversary of the EU, we look back on a peace spanning seven decades and on an enlarged Union of 500 million citizens living in freedom in one of the world's most prosperous economies. At the same time, the EU has to look forward at how it will carve a vision for its own future at 27. The White Paper sets out the main challenges and opportunities for Europe in the coming decade. It presents five scenarios for how the Union could evolve by 2025 depending on how it chooses to respond.

European Commission President Jean-Claude Juncker said: "60 years ago, Europe's founding fathers chose to unite the continent with the force of the law rather than with armed forces. We can be proud of what we have achieved since then. Our darkest day in 2017 will still be far brighter than any spent by our forefathers on the battlefield. As we mark the 60th anniversary of the Treaties of Rome, it is time for a united Europe of 27 to shape a vision for its future. It's time for leadership, unity and common resolve. The Commission's White Paper presents a series of different paths this united EU at 27 could choose to follow. It is the start of the process, not the end, and I hope that now an honest and wide-ranging debate will take place. The form will then follow the function. We have Europe's future in our own hands."

The White Paper looks at how Europe will change in the next decade, from the impact of new technologies on society and jobs, to doubts about globalisation, security concerns and the rise of populism. It spells out the choice we face: being swept along by those trends, or embracing them and seizing the new opportunities they bring. Europe's population and economic weight is falling as other parts of the world grow. By 2060, none of our Member States will account for even 1% of the world's population – a compelling reason for sticking together to achieve more. A positive global force, Europe's prosperity will continue to depend on its openness and strong links with its partners.

The White Paper sets out five scenarios, each offering a glimpse into the potential state of the Union by 2025 depending on the choices Europe will make (see Annex). The scenarios cover a range of possibilities and are illustrative in nature. They are neither mutually exclusive, nor exhaustive.

 • Scenario 1: Carrying On - The EU27 focuses on delivering its positive reform agenda in the spirit of the Commission's New Start for Europe from 2014 and of the Bratislava Declaration agreed by all 27 Member States in 2016. By 2025 this could mean:
  • Europeans can drive automated and connected cars but can encounter problems when crossing borders as some legal and technical obstacles persist.
  • Europeans mostly travel across borders without having to stop for checks. Reinforced security controls mean having to arrive at airports and train stations well in advance of departure.
 • Scenario 2: Nothing but the Single Market – The EU27 is gradually re-centred on the single market as the 27 Member States are not able to find common ground on an increasing number of policy areas. By 2025 this could mean:
  • Crossing borders for business or tourism becomes difficult due to regular checks. Finding a job abroad is harder and the transfer of pension rights to another country not guaranteed. Those falling ill abroad face expensive medical bills.
  • Europeans are reluctant to use connected cars due to the absence of EU-wide rules and technical standards.
 • Scenario 3: Those Who Want More Do More – The EU27 proceeds as today but allows willing Member States to do more together in specific areas such as defence, internal security or social matters. One or several "coalitions of the willing" emerge. By 2025 this could mean that:
  • 15 Member States set up a police and magistrates corps to tackle cross-border criminal activities. Security information is immediately exchanged as national databases are fully interconnected.
  • Connected cars are used widely in 12 Member States which have agreed to harmonise their liability rules and technical standards.
 • Scenario 4: Doing Less More Efficiently - The EU27 focuses on delivering more and faster in selected policy areas, while doing less where it is perceived not to have an added value. Attention and limited resources are focused on selected policy areas. By 2025 this could mean
  • A European Telecoms Authority will have the power to free up frequencies for cross-border communication services, such as the ones used by connected cars. It will also protect the rights of mobile and Internet users wherever they are in the EU.
  • A new European Counter-terrorism Agency helps to deter and prevent serious attacks through a systematic tracking and flagging of suspects.
 • Scenario 5: Doing Much More Together – Member States decide to share more power, resources and decision-making across the board. Decisions are agreed faster at European level and rapidly enforced. By 2025 this could mean:
  • Europeans who want to complain about a proposed EU-funded wind turbine project in their local area cannot reach the responsible authority as they are told to contact the competent European authorities.
  • Connected cars drive seamlessly across Europe as clear EU-wide rules exist. Drivers can rely on an EU agency to enforce the rules.

Next Steps

The White Paper is the European's Commission contribution to the Rome Summit, the moment when the EU will discuss its achievements of the past 60 years but also its future at 27. The White Paper marks the beginning of a process for the EU27 to decide on the future of their Union. To encourage this debate, the European Commission, together with the European Parliament and interested Member States, will host a series of 'Future of Europe Debates' across Europe's cities and regions.

The European Commission will contribute to the debate in the months to come with a series of reflection papers on:

 • developing the social dimension of Europe;
 • deepening the Economic and Monetary Union, on the basis of the Five Presidents' Report of June 2015;
 • harnessing globalisation;
 • the future of Europe's defence ;
 • the future of EU finances.

Like the White Paper, the reflection papers will offer different ideas, proposals, options or scenarios for Europe in 2025 without presenting definitive decisions at this stage.

President Juncker's State of the Union speech in September 2017 will take these ideas forward before first conclusions could be drawn at the December 2017 European Council. This will help to decide on a course of action to be rolled out in time for the European Parliament elections in June 2019.

Background

Sixty years ago, inspired by a dream of a peaceful, common future, the EU's founding members embarked on an ambitious journey of European integration, with the signing of the Treaties of Rome. They agreed to settle their conflicts around a table rather than in battlefields. As a result, the painful experience of Europe's troubled past has given way to a peace spanning seven decades and to a Union of 500 million citizens living in freedom and opportunity in one of the world's most prosperous economies.

The 60th anniversary of the Treaties of Rome on 25 March 2017 will be an important occasion for EU27 leaders to reflect on the state of play of our European project, to consider its achievements and strengths as well as areas for further improvement, and to show common resolve to shape a stronger future together at 27.

As announced by President Juncker in his State of the Union speech of 14 September 2016, which was welcomed by the EU-27 leaders at the Bratislava Summit of 16 September 2016, the Commission has today presented a White Paper on the future of Europe in order to launch the debate ahead of the Rome Summit.

The White Paper will serve to steer the debate among the 27 Heads of State or Government and help structure the discussion at the Rome Summit and well beyond. It will also be used by the Commission as the starting point for a wider public debate on the future of our continent.

For More Information

European Commission White Paper on the future of Europe

Webpage: The EU at 60

The European Story: 60 years of shared progress

President Juncker's 2016 State of the Union address: Towards a better Europe – a Europe that protects, empowers and defends

1

Documents


ANNEX-EN.pdf
White Paper on the future of Europe.pdf

IP/17/385

Press contacts:

 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (+ 32 2 296 05 24)
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (+32 2 299 13 82)
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (+32 2 296 74 56)

General public inquiries: Europe Direct by phone 00 800 67 89 10 11 or by email

0
0
0
s2sdefault