Lipova 2016
Avem deosebita plăcere de a fi alături de Orașul Lipova în aceste zile de Sărbătoare
„Zilele Oraşului Lipova” – Ediţia 2016!
Prima atestare documentară a orașului Lipova datează din anul 1314 sub denumirea de Lipva. În anul 1324 așezarea este menționată sub denumirea de castellanus de Lypua, to pic ce reflectă caracterul fortificat al așezării de la acea vreme.
Orașul este situat pe ambele maluri ale râului Mureș, la intrarea acestuia în Câmpia Aradului, la poalele Munților Zarandului, în zona de contact dintre aceștia cu Dealurile Lipovei. Distanța față de municipiul Arad este de 34 km, situat la vest. Lipova este la o distanță egală de extremitatea vestică a județului Arad (Nădlacul) și cea orientală (Zamul).
Stema oficială a oraşului Lipova a fost adoptata de Guvern prin Hotărârea nr. 336/2012. Aceasta se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, partajat în furcă răsturnată. În partea superioară, în dreapta, în câmp roşu, se află o cetate de argint, crenelată, zidită negru, cu două turnuri, 3 ferestre negre şi o poartă, cu grilajul de argint semiridicat. Deasupra cetăţii se află o cruce treflată şi o cârjă episcopală, încrucişate, de aur. În partea superioară, în stânga, în câmp albastru, se află o fântână de apă minerală, de argint, cu două jeturi, care ţâşnesc în afară, despărţite de o coloană de bule de gaze, toate de argint. În vârful scutului, în câmp auriu, se află o corabie neagră cu catarg, având în vârf un fanion albastru, plutind pe apa de culoare albastră. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu 3 turnuri crenelate.
Cetatea evocă cetatea medievală a Lipovei, iar crucea şi cârja reprezintă vechea reşedinţă episcopală. Fântâna semnifică izvoarele de ape minerale din zonă. Corabia aminteşte de transporturile pe râul Mureş în Evul Mediu şi de comerţul cu sare, Lipova fiind un important port şi o vamă pentru acest produs. Coroana murală cu 3 turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.
Lipova este un oraş plin de istorie. Cetatea Şoimoş, situată pe celălalt mal al Mureşului, veghează, de sute de ani, zona. Turcii au lăsat moştenire localităţii un bazar şi canalizarea, ambele încă funcţionale după mai bine de patru secole. În fiecare an, la Lipova vin turişti din toată Europa. Ei admiră localitatea, apoi merg la băile Lipova, să guste din apa minerală care a fost preferata familiei regale în perioada interbelică.
În perioada medievală, oraşul a înflorit şi a fost mai dezvoltat chiar şi decât Arad, pentru că Lipova era un punct important de comerţ. În perioadele de ocupaţie turcească (1552-1595 şi 1613-1718) au apărut construcţii reprezentantive, iar oraşul a beneficiat de prima canalizare. Una dintre construcţiile care au supravieţuit secolelor este Bazarul Turcesc, o clădire unică în România, declarată monument istoric. Imobilul a fost construit în 1638, iar faţada este marcată de opt pilaştri cilindrici legaţi între ei prin arcade, ce străjuiesc un pasaj comercial. În partea centrală se află un frontispiciu triunghiular cu discuri ceramice figurale, iar sub clădire există o pivniţă cu bolte care era folosită pentru depozitarea mărfurilor.
PRIMĂRIA ŞI CONSILIUL LOCAL AL ORAŞULUI LIPOVA,
au deosebita plăcere de a vă invita să participaţi la festivităţile organizate cu prilejul sărbătoririi evenimentului care celebrează
„Zilele Oraşului Lipova” – Ediţia 2016!
Vă aşteptăm să fiţi alături de noi, la sărbătoarea oraşului Lipova, în cele două zile:
Vineri – 21 Octombrie 2016 şi Sâmbătă – 22 octombrie 2016, pentru a petrece alături de noi şi invitaţii noştri, cele mai frumoase momente în oraşul Lipova, cu un program deosebit pentru cele două zile de sărbătoare !